Hrobka kopřivnického fojtského rodu Šustalů, který dal podnět ke vzniku automobilky Tatra. Neogotická hrobka z režného zdiva stojí v areálu bývalého Starého hřbitova, dnes parku, nedaleko objektu Fojtství.
Hlavní průčelí rodinné hrobky Šustalů
© Jan P. Štěpánek 08/2007
Graficke pismenko Dějiny města Kopřivnice jsou neodmyslitelně spjaty se známým rodem Šustalů. Právě tato rodina se zasloužila o věhlas Kopřivnice, když Ignác Šustala začal vyrábět slavné kočáry, jejichž výroba časem dala vznik slavné automobilce Tatra.
Jako nejvýznamnější rodina Kopřivnice byli členové rodu Šustalů pochováváni na čestných místech na starém hřbitově. Ve 2. polovině 19. století byla na témže hřbitově nedaleko starého fojtství postavena nová rodová hrobka. Starý hřbitov i dřevěný kostelík sv. Bartoloměje v jeho areálu již dávno neexistují. Kostelík byl na konci 19. století zbořen a hřbitov přeměněn na park. Hrobka však do dnešních dob přečkala v nezměněné podobě. Okolí hrobky je volně přístupné, samotný objekt však nikoliv.

Historie fojtského a průmyslnického rodu Šustalů
    Šustalové byli starým rodem, který od počátku 18. století vlastnil a zastával úřad dědičného kopřivnického fojta. Jako první se k roku 1708 připomíná fojt Jiří Šustala, původem z nedalekého Drnholce. Do dědičného vlastnictví Šustalů se kopřivnické fojtství dostává až v roce 1755, kdy ho koupil Tomáš Šustala za 540 říšských zlatých od kopřivnického fojta Jury Kubíka. V roce 1790 přebírá majetek a fojtství Tomášův syn Jakub Šustala. Právě za

Jan P. Štěpánek s využitím textů Jiřího Tichánka, 31.8. 2007

Popis Šustalovy hrobky
    Hrobka má podobu drobné obdélné stavbičky, kaple, vystavěné z režného zdiva v novogotickém slohu. Nároží a delší strany doplňují opěrné pilíře. Boční fronty jsou po obou stranách prolomeny trojicí kruhových oken, jež prosvětlují interiér. Hlavní průčelí je tvořeno portálem s lomeným obloukem, v jehož horní kamenné části se vyskytuje nápis „Familie Scustala“.

Nový Jičín  (NJ)
    Kopřivnice