Pův. gotický kostel byl postaven v 1. pol. 14. stol. R. 1420 poškozen, opraven v l. 1530-35. Barokně přestavěn v l. 1784-85 (zachován pův. got. presbytář). Malované oltáře (iluzivní architektura) z 2. pol. 18. stol. V l. 2003-10 celková rekonstrukce kostela (objev. got. výmalby z 1. pol. 14. stol.).
Kostel s farou od jihovýchodu
Žebnice jsou součástí obce Plasy v okrese Plzeň-sever. Kostel lze navštívit nejen v době bohoslužeb, v případě příznivého počasí je otevřené po celý den zádveří kostela s možností prohlídky interiéru.
Po předchozí domluvě je možná prohlídka s výkladem - pan Josef Urban, tel.: 373 322 347 nebo mobilní tel. 774 201 651.
Jan Sommer, E. Horáková podle http://www.zebnice.cz/kostel-svateho-jakuba, 3.10. 2012

Kostel sv. Jakuba Většího
    Původně gotický kostel sv. Jakuba Většího byl postaven v 1. polovině 14. století, patrně po roce 1346 (nové vysazení starší vsi). Obecní stránky kostela však uvádějí, že kostel je zmiňován již ve 13. století. Při archeologickém výzkumu, provedeném při rekonstrukci na poč. 21. stol. bylo navíc objeveno, že kostel stojí na místě jiné stavby, která je předběžně datována do 9. století. Gotický kostel byl v období husitských válek roku 1420 značně

Jan Sommer, E. Horáková podle Umělecké památky Čech 4., Emanuel Poche a kol., Academia r. 1982; http://www.zebnice.cz, http://plzensky.denik.cz, 3.10. 2012
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Jednolodní kostel s pravoúhle zakončeným presbytářem a pětibokou sakristií v ose, s hranolovou věží v západním průčelí se dvěma bočními přístavky. V dnešní sakristii (pův. gotický presbytář) jsou zachována pův. gotická hrotitá okna s kružbami (originály pův. gotických sklomaleb jsou uloženy v Západočeském muzeu v Plzni a Národním muzeu v Praze). Sakristie je sklenuta paprsčitou žebrovou klenbou s kruhovým svorníkem, vyžlabená žebra vybíhají

E. Horáková podle Umělecké památky Čech 4., Emanuel Poche a kol., Academia r. 1982; http://www.zebnice.cz; http://plzensky.denik.cz, 3.10. 2012