Moje místa 0
Kostel založen nejspíše ve 2. pol. 14. stol., pozdně gotické kněžiště je ze 2. pol. 15. stol. a trojlodí, portály a kruchta z 1. pol. 16. stol. od J. Hanzara. Později opravován po požárech.
Kostel se nachází při turisticky značené cestě z vlakového nádraží do centra.
de ardoise, 20.8. 2007

Historie kostela sv. Kateřiny Alexandrijské v Chrudimi
    Kostel pochází ze 14. století, nicméně první zmínka pochází až z roku 1421, kdy je uveden jako farní kostel. Původně patřil kostel k jednomu z Chrudimských špitálů.V roce 1536 započala v souvislosti s nárůstem obyvatel výstavba nové lodi kostela. Kostel byl poničen při požáru Kateřinského předměstí v roce 1850. Oprava kostela po požáru probíhala až do roku 1887, nové vysvěcení připadlo na září roku 1888.

popis

Kostel má podobu halového trojlodí na polygonálních pilířích zaklenutého křížovými klenbami bez přípor. Žebra jsou podložena vegetabilními konzolami. Loď je zakončená u vstupního průčelí kruchtou zdobenou kamennými figurálními reliéfy. Široký presbytář má pětiboké zakončení a je zaklenut křížovou klenbou svedenou na přípory s figurálními hlavicemi, u levé stěny se nachází pozdně gotické sanktuárium. V lodi i presbytáři jsou dochována pozdně