Dům Paní v Tovačově, který nechal postavit šlechtic Ctibor Tovačovský z Cimburka v pol. 15. století. Měl sloužit výhradně zdejším zámeckým paním.
Tovačov - Paní dům
Pohled z ulice vedoucí na náměstí
© Ivo Rozehnal, 08/2007
Graficke pismenko Paní dům – takovýto zvláštní název nese dům na rohu Náměstí a Förchtgottově (dříve Kostelní) ulice v Tovačově. Je zapsán v památkové péči okresu Přerov.
Ivo Rozehnal, 19.8. 2007

historie

Historie Paního domu sahá již do r. 1475, kdy jej nechal postavit Ctibor Tovačovský z Cimburka. Měl sloužit paním tovačovským, čili zámeckým paním. V zakládací listině se doslovně uvádí: "Paní domu takto vymiňuji, že ten dům svobodný všem paním tovačovským budoucně i se zahradou býti má. A toho každá paní tovačovská může požívati, by pak ovdovělá, svobodně až do své smrti i ke svému požitku obrátiti, jakž se jí líbí. A nemají měšťané s tím

popis

Dům Paní je jednopatrová renesanční stavba. Má dochovaný mázhaus s renesančním portálkem. Zachované je původní sklepení. V 19. stol. býval portálek na přední straně domu a vcházelo se do něj po malém schodišti. Dnešní fasáda a okna moc historickou stavbu nepřipomínají.

Přerov  (PR)
    Tovačov