Moje místa 0
Pískovcová kašna je dílo tovačovského sochaře Mandlíka a pochází z r. 1694. Socha sv.Václava pochází z r. 1872. Voda k napájení kašny byla vedena z vodojemu na zámecké věži důmyslným dřevěným rozvodem.
Tovačov - kašna sv. Václava
© Ivo Rozehnal, 08/2007
Graficke pismenko Město Tovačov se nachází na střední Moravě na Hané, téměř uprostřed mezi městy Olomoucí, Přerovem, Kroměříží a Prostějovem. Město s okolím je obklopeno rybníky a lužními lesy a nedaleko je i soutok řek Moravy a Bečvy.
Kašnu sv. Václava najdeme na tovačovském náměstí. Hlavní pozoruhodností Tovačova je ale zámek, původně tvrz, s 96 m vysokou „Spanilou věží“. Za návštěvu stojí i židovský hřbitov, pocházející ze 17. století.

historie

Kašna v Tovačově na náměstí je připomínána již r. 1694. Od r. 1872 ji zdobí socha sv. Václava. Kašna byla zásobována vodou z mlýnského náhonu a rozváděna podle důmyslné konstrukce místního tesaře mistra Antonína Hašky (1725 – 1781). Voda byla jímána do vodojemu na vysoké zámecké věži a dále rozváděna. Zdejší náměstí je jedním z nejstarších u nás. Založeno bylo roku 1475.