Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Nové Hrady, Nové Hrady
Hrady.cz
Rokokový zámek Jana Antonína Harbuvala de Chamaré, někdy nazývaný malý Schönbrunn. Vystavěný v l. 1774–1777. Po 2. sv. válce zestátněn, po r. 1989 vrácen rodině původního majitele, r. 1997 koupen rodinou Kučerových. Celý areál postupně rozsáhle rekonstruován, od r. 2001 přístupný veřejnosti.
Rokokový zámek Nové Hrady
Graficke pismenko Nedaleko Chrudimi můžete navštívit zámek se stálou expozicí nábytkového umění ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Tato prohlídka je s průvodcem a koná se každou celou hodinu. Součástí prohlídky je přednáška o historii zámku, jeho probíhající rekonstrukci a návštěva hlavního rokokového sálu (běžně veřejnosti nepřístupného), který je jedním z klenotů zámku.

2.9. 2002

turistické

Zámecká expozice Umění nábytku v proměnách století – středoevropské nábytkové umění od baroka po secesi.Prohlídka zámku a expozice nábytkového umění ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Prohlídka probíhá s průvodcem, délka cca 45 min.
    První české muzeum cyklistiky bylo otevřeno ve zrekonstruovaném barokním špýcharu v zámeckém areálu. Jsou zde vystaveny exponáty od poloviny 19. století po současnost. Unikátní podkroví

historie

Pro nový zámek vystavěný v letech 1774–1777 bylo vybráno místo na svahu pod starým zámkem (postupně přestavovaným od 15. století). Sklon svahu poskytoval možnost vybudovat efektní terasovitý čestný dvůr, jakož i ornamentálně řešený rokokový park, v němž dochovaný kruhový altán byl budován současně se zahradou po r. 1791. Rozlehlé nádvoří bylo r. 1778 obestavěno přízemními hospodářskými úřednickými budovami, r. 1779 byl přistaven špýchar a v

web, 2.9. 2002
    Podle mínění některých regionálních historiků vznikl zámek v Nových Hradech již v 2. polovině 16. století, snad za Weikersdorfů nebo Lobkoviců, a stával někde v sousedství dnešního zámku. Písemnými prameny však existence zámku v Nových Hradech není doložena před r. 1773, kdy po smrti své matky Anny Barbory, rozené Saunigové, zdědil novohradské panství Jan Antonín Harbuval-Chamaré. Jan Antonín Harbuval-Chamaré již na podzim 1773 začal v Nových

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Východní Čechy, 1989, 6.5. 2015