Barokní jednolodní kostel Nejsvětější Trojice z r.1752 v obci Albrechtice u Rýmařova s hranolovou zvonicí nad západním vstupním průčelím. V 19. století vestavěna hudební kruchta. Postavený na místě staršího vyhořelého kostela.
Kostel Nejsvětější Trojice
Graficke pismenko Nejstarší dochovaná zmínka o obci Albrechtice u Rýmařova (nazývaná též Hedvikov) pochází z roku 1317. Po uherských válkách byla obec opuštěna a v roce 1554 byla obnovena. Nyní spadá obec pod město Břidličná. Uprostřed obce se nachazí hřbitovní farní kostel Nejsvětější Trojice postavený roku 1752. Později v 19. století byl kostel přebudován.
Z téhož století pochází zbytky ohradní zdi s branou, nalézající se v blízkosti kostela.
Lubos Trilety, 12.8. 2007

popis

Barokní kostel byl postaven na místě svého vyhořelého předchůdce, který byl zmiňován už v roce 1351. Jednolodní stavba má půdorys latinského kříže ukončený apsidou s čtyřbokou sakristií na východě. Další protilehlé apsidy přiléhají k lodi v příčné ose zdí a další je také na západě v ose vstupního průčelí. Nad vstupem je čtyřboká zvonice. V bocích stavby je vřetenové schodiště a předsíň bočního vchodu. V západní části lodi je hudební kruchta

Ivka (B. Samek: Umělecké památky Moravy a Slezska 1, Academia, Praha 1994), 19.8. 2007

není známo