Tržní panák

Rolandsäule, Rathausmänd, Štoky
Soška německého rytíře Rolanda von Bremen z doby před rokem 1500. Vlastnictví sošky opravňovalo obec ke konání jednoho trhu ročně navíc. O sošku vedly spory obce Německá Vyskytná, Stonařov a Štoky.
Tržní panák neboli Rolandsäule či Rathausmänd
Zabudovaný do zdi domu na severozápadní části náměstí městysu Štoky
Graficke pismenko Soška rytíře Rolanda je dnes zazděna ve zdi bývalého hostince „Na radnici“ na náměstí ve Štokách. Její název i privilegium, které se k ní váže, ukazuje na její původ v německém hansovním městě Brémy. Sošku původně získala obec Německá Vyskytná někdy kolem roku 1500. Stávala na náměstí na kamenném sloupu, odkud ji ukradli muži ze Stonařova. Ve Štokách se trhy konaly od roku 1562. Zpočátku jich však mělo městečko povoleno jen několik málo a proto si Štoky od Stonařova panáka (a s ním i privilegium konat jeden „extra“ trh ročně) půjčovaly. Neobešlo se to bez sporů a tahanic, které vyvrcholily tím, že jedné neděle opilí štočtí mladíci Rolanda ze Stonařova ...
Milan Caha (zdroj: informace umístněná u sošky), 27.11. 2007