Hrady.cz
Pův. gotický kostel se prvně zmiňuje r. 1372. R. 1602 přestavěn (pozdní gotika), r. 1754 opravena věž, r. 1761 byl kostel obnoven. R. 1816 vyhořel, opraven r. 1845 a znovu v l. 1913, 1922 a 1970. Z obd. gotiky se zachovala 2 patra věže a část jižní předsíně. R. 1993 byly v kostele objeveny fresky.
Kostel sv. Jakuba Většího

Graficke pismenko První zmínka o vsi Štoky je z roku 1347 a kolem roku 1372 je také poprvé připomínán kostel. V té době byla obec v majetku pánů z Lichtenburka, od roku 1436 měl obec v držení po dlouhou dobu 160 let rod Trčků z Lípy. V roce 1602 byl pův. gotický kostel přestavěn v pozdně gotickém slohu. Roku 1754 byla opravena kostelní věž. Roku 1760 se na zdejším zámku soustředí správa rozlehlého panství Hohenzollernů, roku 1761 byl kostel obnoven. Roku 1816 kostel bohužel vyhořel, opraven byl roku 1845. Roku 1886 byly na kostelní věž instalovány hodiny. Kolem kostela býval hřbitov, který byl roku 1902 zrušen. Dále byl opravován v letech 1913, 1922 a 1970. V letech 1989-1990 dostal kostel novou střechu, roku 1993 byly při malování v kostele objeveny fresky.
Milan Caha,E. Horáková podle zdroje Umělecké památky Čech 3., Emanuel Poche a kol, Academia 1980; http://www.stoky.cz; http://stoky-farnosti-3.webnode.cz, 18.10. 2007

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

popis

Jednolodní kostel s lodí obdélného půdorysu, s trojboce uzavřeným presbytářem a věží na jižní straně, s předsíněmi na jižní a západní straně. V prvních dvou patrech věže s barokní cibulovitou bání je zachováno původní gotické zdivo, stejně jako bylo zachováno v části jižní předsíně (s úzkým gotickým oknem). Kostel má na západní straně vysoký štít. Okna i portály jsou hrotité. V kostele jsou křížové klenby s maltovými žebry, v lodi spočívají na

Milan Caha,E. Horáková podle zdroje Umělecké památky Čech 3., Emanuel Poche a kol, Academia 1980; http://www.stoky.cz; http://stoky-farnosti-3.webnode.cz/, 4.10. 2012