poklona sv. Janu Nepomuckému

Brno - Komárov, Královka
Barokní kaplička u bývalé poutní cesty z Brna do Tuřan, vystavěná v roce 1729 mlynářem Kašparem Reichlem u příležitosti svatořečení Jana Nepomuckého. Klasicistně upravená a restaurovaná v roce 1999.
Graficke pismenko Kaplička stojí u staré cesty z Komárova do Tuřan, nedaleko mlýna a dvora Královka. Dnes je obklopena novodobou výstavbou – přivaděčem na dálnici, čerpací stanicí, sklady a obchodními areály.

Kapličku vystavěl v roce 1729 mlynář Kašpar Reichel, snad jako poděkování za narození vytouženého dítěte. V minulém století začala kaplička chátrat, za prvé světové války byla poškozena pískovcová socha světce, chátralo zdivo i krov stavby.

V listopadu 1998 se zrodila myšlenka obnovy památky. Ta proběhla na jaře 1999 a kaplička byla téhož roku znovu vysvěcena.