Kostel sv. Barbory pochází z poloviny 14. století. První zmínka o šipínské plebánii je z roku 1352. Přestavěn byl až v 2. pol. 18. stol., kdy se Šipín stal vyhledávaným poutním místem. V letech 1991–95 proběhla celková rekonstrukce kostela.
Kostel sv. Barbory
Graficke pismenko Osada Šipín má dnes čtyři čísla popisná (bývalou faru, bývalou školu, bývalou myslivnu a kostel). Část osady, obývané převážně Němci, zanikla po roce 1945. V r. 1838 je v Šipíně zmiňováno 6 stavení a 41 obyvatel, byla zde navíc hospoda. Kostel sv. Barbory na Šipíně pochází z poloviny 14. století. První zmínka o šipínské plebánii je z roku 1352. Na konci 14. století vlastnili podací právo ke kostelu bratři Jan, Jetřich a Půta z Gutštejna. Počátkem 15. stol. měli patronát rytíři z Prostiboře sídlící na nedaleké Pakoslavi. Na počátku 18. stol. byl kostel značně zpustlý. Dnešní podobu získal při přestavbě z roku 1709. V letech 1991 ...
Milan Caha: zdroj: Umělecké památky Čech P/Š svazek třetí, Academia, 1980 a tabule naučné stezky, 23.10. 2007