Moje místa 0
Kostel Jména Panny Marie na Lomci postaven v letech 1695–1672 za přičinění Filipa Em. Buquoye zednickým mistrem J. Hablesreuterem. Architekt není znám. Později byla přistavěna sakristie a schodišťová vížka, dále byla zřízena kruchta.
Kostel od jihozápadu
Graficke pismenko V členité krajině mezi Netolicemi a Vodňany se na nevysokém zalesněném kopci skrývá překrásné poutní místo Lomec s kostelem Jména Panny Marie. V rámci čeké barokní architektury se jedná o dílo mimořádně vzácné, v rámci českobudějovické diecéze pak o jedno z nejživějších, stále pulzujících poutních míst. U jeho vzniku byl šlechtický rod Buquoyů, jemuž v letech 1621–1801 patřilo panství v nedalekých Libějovicích. Krásný kostel byl vystavěn pro drobounkou zázračnou sošku Panny Marie s Ježíškem, která je údajně replikou belgické milostné Panny Marie de Foy. Kníže Filip Buquoy měl na svých cestách sošku neustále u sebe. Když mu roku ...
JP, informační tabulka na Lomci, 10.8. 2007