Moje místa 0
Nejstarší funkční stavba na území Brna. Kostel z konce 12. stol., upraven v 15. a 16. stol., barokně přestavěn v 17.stol. V 20. stol. novogotická přestavba. V blízkosti archeol. stopy benediktského kláštera Na luhu, založeného r.1195 a zaniklého r.1527.
© Milan Caha 12/2007
Graficke pismenko Roku 1104 věnoval kníže brněnský Oldřich a znojemský Litold třebíčským benediktýnům louky a další pozemky nedaleko Brna na místě zvaném Luh. Benediktini se na Luhu usadili a koncem 12. století zde vystavěli kostel, jehož zdivo se dochovalo jako dnešní loď kostela. Po roce 1200 byla na západní straně přistavěna obytná – tribunová – věž (podobných věží se v České republice dochovalo pouze 11). Po roce 1350 románskou apsidu nahradil gotický presbytář a ke kostelu byla přistavěna předsíň. Kostel měl samostatně stojící věž v místě kříže vlevo od hlavního vchodu. Koncem třicetileté války byla proražena velká okna. Nižší strop a střecha románské části byly ...
Milan Caha Zdroj: Dějiny města Brna, 8.8. 2007