Za zrušený klášter minoritů byl v letech 1777–1784 vystavěn nový klášter v Kuklenách. U něj pak pozdně barokní kostel sv. Anny. Klášter je v současnosti ve správě Kongregace Dcer Panny Marie Pomocnice (sestry salesiánky) a slouží jako dívčí domov.
Kostel sv. Anny v Kuklenách
Dvoudvěžové průčelí kostela
© Pavel Vítek 07/2007
Graficke pismenko Kukleny, městská část Hradce Králové, leží na západním hradeckém předměstí. Kostel je nepřehlédnutelná stavba při příjezdu do Kuklen z jakéhokoliv směru. Kukleny byly roku 1931 povýšeny na město a roku 1942 se staly součástí Hradce Králové.

historie

První písemná zmínka o obci Kukleny pochází z roku 1547. Obec byla podstatně rozšířena roku 1766, kdy sem byli přesunuti obyvatelé z Pražského předměstí, které bylo likvidováno v důsledku výstavby královehradecké pevnosti. V letech 1777–1784 byl vystavěn klášter minoritů a u něj kostel sv. Anny a hřbitov. I tento klášter byl vystavěn pro minority ze zrušeného kláštera na Pražském předměstí. Autorem projektu kostela byl arch. M. Walcha,

popis

Pozdně barokní kostel sv. Anny s dvouvěžovým průčelím je jednolodní budova na obdélníkovém půdorysu. Jižní průčelí zdobí pravoúhlý portál. Nad ním jsou niky s postavami světců, sv. Anny s Panou Marií a po stranách sv. Antonína Paduánského a sv. Františka Xaverského. Klášter po rekonstrukci v devadesátých letech 20. století ztratil svou původní podobu a nyní se v podstatě jedná o moderní stavbu.