Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Určice, Určice

tvrz Určice

Zámčiska, Kumburk
Tato lokalita nebyla dosud potvrzena v žádných písemných pramenech, ale její dispozice a terénní změny nepochybně nasvědčují, že se jedná o bývalé opevněné sídlo.
Určice - tvrz - Pohled na místo tvrziště z cesty za kostelem
© Ivo Rozehnal, 08/2007
Graficke pismenko V lokalitě Zámčiska v Určicích stávala zdejší tvrz. Po Určicích je zmiňován roku 1288 rytíř Ctibor, který měl spor s plebánem Konrádem. O jeho sporu je zachována listina papeže Mikuláše IV. Rok vzniku ani zániku sídla není znám.
V 15. století je doloženo, že tu bylo opevněno vojsko, které využilo zdejších valů. Je tedy jisté, že v této době již určická tvrz nestála.
Ivo Rozehnal - podle www.urcice.cz a mapy okolí Brna – východ (1977), 13.8. 2007

historie

... Je výběžek zvaný „zámčisko". Na zámčisku lze rozeznati valy z nasypané země a na některých místech jsou i zbytky zdí z drobného kamení vystavěné. Při kopání nalezeny tu různé předměty starožitné. Pod zámčiskem jsou lomy kamenné a na drobný pískovec, v nichž vyskytují se zkameněliny... citace z knihy Popis okresního hejtmanství Prostějovského
    IvoR, 11.6. 2015

O Zámčisku
    U Určic stávala před dávnými časy pevná rytířská tvrz, tam kde je dnes "Větřák". Jen nepatrné zbytky valů označují ono místo, kde stávala tvrz. Říká se tomu dodnes Zámčisko. Bydlil prý tam bohatý rytíř, který zahynul i s rodinou při vpádu nepřátel. Všechno své bohatství ukryl v podzemních skrýších, o nichž nikomu nepověděl. Poklady ty jsou prý tam ukryty do dnešního dne. Jednou chytal kdosi na Zámčisku ptáky. A když na ně číhal, tu pojednou

popis

Lokalita Zámčiska leží na západním okraji obce Určice. Tvrziště využívá mírného svahu a jeho velikost je zhruba 47x41 m. U východu vybíhá trojúhelníková špice. Pod severním svahem prochází úvozem polní cesta, která začíná nedaleko nad kostelem. Valy jsou patrné též západně a pod východním svahem je malá louka. Jižní strana je dnes zastavěna zástavbou. Plocha tvrziště je využita jako sad a vinohrad. Přístup na plochu tvrziště není možný.
    Ivo Rozehnal, 13.8. 2007