tvrz Seloutky

Žlibek, Teniska
Tvrz byla postavena ve 14. století, naposledy zmíněna r. 1493, poté zpustla a zanikla beze stopy.
Seloutky - Pohled od studánky na Žlibek, nad kterým stávala tvrz
Pohled od studánky na Žlibek, nad kterým stávala tvrz
© Ivo Rozehnal, 08/2007
Graficke pismenko Nejstarší písemá zpráva o Seloutkách pochází z r. 1325, kdy král Jan Lucemburský dává Vokovi z Kravař tzv. opravu na vsi. V Seloutkách bývala tvrz, o jejíž existenci jsou záznamy až do konce 15. století. Stávala u svahu zv. Žlibek, na místě polnosti zv. Teniska (výraz pro ohrazené místo). Prvními známými majiteli tvrze a dvora ve vesnici, který stával na místě dnešní kapličky Panny Marie, byli Křístek a Jakub ze Seloutek. Jeden z nich byl pravděpodobně i stavitelem tvrze. Záznamy kolem tvrze jsou celkem bohaté a točí se hlavně kolem dědictví a polností. Jsou uvedena jména jako Anna – dcera Křístkova, Janáč – řečený Skřítek, ...
Ivo Rozehnal - Seloutky – Publikace k 680 let obce - OÚ 2005, 6.8. 2007

pověsti

K Žlibku se váže legenda, že když Panna Marie plakala pro svého ukřižovaného syna, jedna slza kápla do studánky ve Žlibku. Voda ve studánce nezamrzá a nevysychá. Prý uzdravuje nemocné oči. Ještě v minulém století byla velmi vyhledávaná. Dnes místo bohužel vypadá jinak, ale i tak voda ze studánky pořád protéká obcí.

Prostějov  (PT)
    Seloutky