zámek Leopoldov

Leopoldsruhe, Velký Dvůr
Lovecký barokní zámeček vystavěn r.1744. Později využíván jako byty a k hospodářským účelům. Chátral až do roku 2001, kdy se vlastníkem stalo Sdružení pěstounských rodin. Po rekonstrukci zde zřízen Dům na půli cesty.
© Milan Caha 11/2013
Graficke pismenko Pohořelice se nacházejí 25 km jižně od Brna a 22 km severně od Mikulova na hlavním silničním tahu Brno – Mikulov – Vídeň.
Lovecký zámeček Leopoldsruhe leží v místní části Velký dvůr, 2 km jihovýchodně od centra města. Veřejnosti není přístupný.
V okolí Pohořelic se nacházejí turisty vyhledávaná místa jako Pavlovské vrchy, Novomlýnské nádrže na řece Dyji, Pouzdřanská step, město Mikulov nebo pozůstatky kounického kláštera Rosa coeli. Také tudy prochází Brněnská vinařská stezka.

historie

Lovecký barokní zámeček Leopoldsruhe dal vystavět roku 1744 Leopold hrabě z Ditrichštejna. Zámeček představuje jedno z děl ditrichštejnského architekta Františka Antonína Grimma. Během napoleonských válek byl zámeček využit jako lazaret pro raněné vojáky. Postupně rostl význam přilehlého vrchnostenského statku a zámeček začal být využíván pro ubytování úředníků. V první čtvrtině 19. století zámeček získal vévoda Albert von Sachsen-Teschen,

popis

Na stavbě je viditelný francouzský vliv a je hodnotnou stavební památkou. Jedná se o dvoupodlažní stavbu s bočními křídly do tvaru U, s kaplí v západním křídle. Stavba je doplněna ohradní zdí a hospodářskými budovami. Ty společně uzavírají čestný dvůr.