Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Neulust, Theresienlust

zámek Neulust

Theresienlust
Původně rokokový jednopatrový lovecký zámeček postavený r. 1790 za Filipa Kinského uprostřed nevelkého francouzského parku. Zbořen roku 1906 a na místě zbyly jen ojedinělé zbytky zdiva.
Graficke pismenko Zbytky zámku najdete asi 11 km severozápadně od Vysokého Mýta, po pravé straně silnice z Uherska do Trusnova. Stával přímo uprostřed parku. Dnes z něj jsou zachovány jen nepatrné stopy základových zdí a část bočního zdiva.
Štěpán Vencl, 30.7. 2006

turistické

Skromné pozůstatky loveckého zámečku Neulustu se nacházejí na okraji PR Bažantnice v Uhersku při silnici z Trusnova do Uherska. V samotné obci Uhersko stojí za povšimnutí několik budov s novodobými ornamentálními a figurálními sgrafity.
    Adam Prokeš, 3.8. 2007

historie

Rokokový lovecký zámeček byl postaven za Filipa Kinského v roce 1790. Poté co chroustovické panství roku 1823 přešlo do majetku Karla Alexandra Thurn-Taxise začal zámek pustnout. Nejprve v polovině 19. stol. byla zbořena boční křídla a v roce 1906 i vlastní pavilon se zbývajícím kuchyňským křídlem. Dnes na místě zůstaly jen skromné zbytky zdí uprostřed původně francouzského parku.
    L.P. (Kolektiv autorů: Hrady zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, [VI], východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha, 1989), 9.8. 2007

popis

Jednalo se o jednopatrovou spíše věžovitou stavbu osmiúhelníkového půdorysu pravděpodobně se šindelovou střechou se čtyřmi křídly. Střední věžovitý pavilon měl v přízemí i v patře sál. Boční křídla obsahovala vždy dva pokoje a v jednom křídle byla kuchyně.