Moje místa 0
Park založen r.1820. Hlavní alej od arch. M. Machánka z r.1866 dlouhá 710 m. Roku 1925 zde odhalena socha B.Smetany a sady přejmenovány na Smetanovy. Od r.1902 je v areálu sadů Botanická zahrada se skleníky. Sady jsou nyní součástí výstaviště Flora.
Smetanovy sady Olomouc
Pomník Bedřicha Smetany v parku.
© Ivo Rozehnal, 08/2007
Graficke pismenko Původně park, pak Rudolfova alej, později přejmenováno na Smetanovy sady, vznikly na místech městského opevnění v průběhu 19. stol. Spolu s Čechovými sady, které na Smetanovy navazují severozápadně nad Havlíčkovou ulicí, vytváří pás zeleně na západním okraji historického centra města.
p, 4.8. 2007

historie

Smetanovy sady v Olomouci byly založeny roku 1820 osázením pevnostního pásu na západní straně města. Slavnostně je otevřel císař František Josef I. Hlavní alej od arch. Maxe Machánka z roku 1866 je tvořena lípami a kaštany o celkové délce 710 m. Roku 1925 tu byla odhalena socha Beddřicha Smetany a sady po něm pojmenovány. V parku jsou mimo jiné např. stromy tisovec opadavý, metasekvoje čínská, jinan dvojlaločný, dřevozec trojtrnný aj. Smetanovy