Bývalý konvent františkánů „U sv. Bernardina“ s kostelem Neposkvrněného početí P. Marie. Stavba zahájena 1453. V letech 1739–44 radikálně přestavěn. V roce 1785 klášter sv. Bernardina zrušen a areál převzali dominikáni od sv. Michala.
celkový pohled na klášterní kostel

Kostel Neposkvrnění početí Panny Marie

Graficke pismenko Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie je jednoduchý pozdně gotický trojlodní kostel. Unikátní je jeho jehlanová střecha, která původně nesla cihlovou krytinu. Kostel poznamenaly dva řády – františkáni a dominikáni. Za vznik kostela může tehdejší kazatel Jan Kapistranský (později svatořečen), který kázal proti Husovým stoupencům. Jeho řečnické výstupy zapříčinily, že 13. 5. 1453 byl postaven základní kámen a již za dva roky pobývali v klášteře františkáni. Kostel byl vysvěcen roku 1468. V kostele je doposud několik význačných gotických fresek. Vedle kostela stojí původně gotický františkánský klášter. Františkáni byli žebravý řád a žili z příspěvků dárců ...

klášter
     Olomouc  (OL)