Barokní jednolodní kostel Nejsvětější Trojice v Podskalí byl postaven v l. 1728-29 na místě gotického kostela zmiňovaného r.1359 a zničeného r.1420. Věž postavěna v l.1781-82, kdy byl kostel i rozšířen. Kostel je oproti okolímu terénu utopen.
Pohled na podskalský kostelík Nejsvětější Trojice od severozápadu
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Významnou církevní architektonickou památkou na původní pražskou část Podskalí je drobný barokní kostelík Nejsvětější Trojice. Ten stojí na místě staršího kostela, jež byl zničen v dobách husitských válek.
Kostel se nachází při Trojické ulici obklopen zástavbou vyšších činžovních domů, které jej takřka zastiňují. Drobná stavba s nízkou průčelní věží, která budí dojem mohutnosti vzhledem k malým rozměrům kostela, je stejně jako nedaleká druhá významná památka Podskalí, Výtoňská celnice, poněkud utopena v terénu. Je to dáno skutečností, že při asanaci a regulaci Podskalí byl terén navýšen proti případným záplavám. Kostel a celnice však zůstaly „na“ svém původním terénu.

Historie kostela Nejsvětější Trojice v Podskalí
    Kostel Nejsvětější Trojice v Podskalí stojí na místě staršího kostela sv. Ondřeje či sv. Antonína. Ten je zmiňován jako gotický již v roce 1359. V dobách husitských válek byl tento starší kostel zničen. Až v letech 1728–29 byla na stejném místě vybudována barokní jednolodní stavba nového kostela zasvěceného Nejsvětější Trojici. Mezi léty 1781 až 1782 kostel prodělal přestavbu v podobě rozšíření a prodloužení presbyteriální strany, byl nově

Praha 2-Nové Město