Drobná barokní kaple Božího hrobu postavena mezi lety 1736 až 1737 podle vzoru jeruzalémského Božího hrobu. Projekt je dílem Jana Ferdinanda Schora.
© Milan Caha 02/2008
Graficke pismenko Kaple byla postavena nedlouho po roce 1732 podle návrhu, který pochází od Jana Ferdinanda Schora a který zřejmě rozvrhl i vnitřní výmalbu. Nejpozději koncem roku 1736 se kaple Božího hrobu již stavěla a dokončena byla v září 1737. Stavbu v srpnu 1738 kontroloval Kilián Ignác Dientzenhofer, protože se na kapli objevila trhlina. První oprava je však datována až do let kolem roku 1770, další roku 1845 a znovu v roce 1881, 1968–1971 a kolem roku 1995.
Milan Caha, 4.8. 2007

popis

Podoba kaple Božího hrobu v Jeruzalémě je tradiční, stejně tak jako kaple při bývalém konventu křižovníků Božího hrobu (na Novém Městě pražském) – jsou jediné dvě dochované v Praze. Vnitřní prostor kaple je dvoudílný – v přední části je kaple s polokruhovým závěrem, vzadu vlastní hrob. Prostor kaple je zaklenut trojúhelnými výsečemi. Stěny zdobí barokní iluzivní malba, tympanonu a fresce uvnitř kaple dominuje motiv tváře Krista.

Praha 1-Malá Strana