Terénní zbytky hrádku či spíše tvrze neznámého původu z první poloviny 13. století.
centrální část tvrziště s valem
Obec Spařence se nachází se asi 3 km jižně od Sobotky. Tvrziště najdete na jejím západním okraji nad nad údolím a opuštěným pískovcovým lomem.
Milan Caha, 20.7. 2007

historie

Ves Spařence se prvně zmiňuje roku 1497, kdy byla součástí panství hradu Kosti. Hrádek či spíše tvrz stávala na její jihozápadní straně. Byla pravděpodobně založena v první čtvrtině 13. století. Nedochovaly se však žádné záznamy o tom, kdo ji nechal postavit, kdo ji vlastnil ani jaké byly její osudy. Je možné, že se jednalo o rodové sídlo pánů z Újezdce. V roce 1970 zde byl proveden archeologický výzkum, našly se zbytky příkopu a valu.

Milan Caha , Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku III : Severní Čechy. Praha, 1984, 20.7. 2007
    V historických pramenech nejsou o tvrz i žádné zmínky. Archeologické nálezy datují poměrně krátký život lokality do první poloviny 13. století. Samotná ves Spařence je poprvé zmíněna až roku 1497, kdy patřila k panství hradu Kost.

popis

Tvrziště se nachází na těžbou kamene poškozené ostrožně. Oválná plošina jádra o rozměrech cca 28 x 21 m je od severu a jihu chráněna valem, od východu a západu je dochován dosud cca 2 m hluboký příkop.