Kopicův statek dříve Jirošova rychta nese jméno po svém majiteli Vejtěchu Kopicovi, vlastenci a sochaři-samoukovi, který zde žil v první pol. 20. stol. V okolí roubené chalupy vytesány do skal reliéfy a postavy z českých dějin, doplněné verši.
Kopicův statek
Pohled na Kopicův statek.
© Ivo Rozehnal, 07/2007
Graficke pismenko Kopicův statek je roubená stavba z 19. století. Původní název byl Jirošova rychta. Pocházel odtud první starosta Turnovského okresu – Frant. Jiroš (1824–1902). Usedlost je patrová stavba s pavlačí na překrásném místě. Před statkem stojí socha sv. Jiří.
Roku 1932 se na bývalou rychtu přistěhoval Vojtěch Kopic (1909-78), původem z Havlíčkobrodska. Po něm je dnešní název usedlosti. Vynikl jako naivní sochař a ve skalách za statkem, vytvořil unikátní skalní galerii našich dějin. Po jeho smrti v jeho díle pokračovali další amatérští umělci.
Zajímavostí místa je i jistě to, že se tu natáčelo několik filmových pohádek.