tvrz Prostějov

mladší tvrz
Mladší tvrz stála v Prostějově pravděpodobně v místech dnešního kostela Povýšení sv. Kříže. Její zbytky jsou snad obsaženy v základech zvonice tohoto kostela.
Prostějov - Věž zvonice kostela Povýšení sv. Kříže, pozůstatek původní tvrze.

Prostějov 2

Graficke pismenko V Prostějově v minulosti pravděpodobně stávaly dvě tvrze. Mladší z nich zaujímala prostor dnešního kostela Povýšení sv. Kříže v centru města. Jak je patrné z listiny Petra z Kravař, tehdy byly v Prostějově dvě obce – Stará a Nová. V Nové obci tehdy nechal vybudovat klášter augustiánů. V darovací listině je výslovně uvedeno, že obdrželi prostor bývalé tvrze obehnané příkopem. V další z listin augustiánů je zmínka o příkopu a dokonce mostu. Tehdy byly kláštery a i kostely opevňovány, takže se předpokládá, že mniši využili staré opevnění a dál ho zdokonalili. Jak se archeologicky zjistilo, spodní část věže dnešní ...
Ivo Rozehnal - podle Podle knihy Prostějov a okolí –Dr.Mathon 2001 (1924) a www.prostejov.farnost.cz/, 19.7. 2007