Gotický kostel z první třetiny 14. století. Vystavěn Straníkem ze Střevače a Nadslavi. Zařízení barokní z doby kolem roku 1700, dva obrazy italizujícího směru z první poloviny 18. století. U kostela dřevěná hranolová zvonice.
Kostel sv. Prokopa - pohled od severozápadu
Graficke pismenko Kostel sv. Prokopa v Nadslavi patří k nejstarším dochovaným sakrálním stavbám celého regionu. Byl postaven ve středu obce Nadslav před rokem 1330 Straníkem ze Střevače a Nadslavi. Jednoduchá obdélníková stavba má na východní straně pětiboký uzavřený presbytář, který je zaklenut žebrovou klenbou. Na severní straně je přistavěna sakristie s valenou gotickou klenbou. Okna presbytáře jsou vysoká s lomeným obloukem a kružbami. Vitráže oken z 15. století jsou umístěny v muzeu v Jičíně. V jižní stěně byl před lety objeven bohatě zdobený gotický portál, který byl znovu zazděn. Střecha kostela je sedlová s malbou nad presbytářem. Na hřebeni ...