Unikátní architektonická památka na sever od Alp - barokní toskánský pískovcový sloup z roku 1689 připomínající smrt misionáře Matěje Burnatia v roce 1629. Na podstavci jsou pamětní nápisy a věnování Arnošta Josefa hraběte z Valdštejna. .
Sloup jezuity Burnatia - celkový pohled
Graficke pismenko Obec Libuň leží při silnici I/35 mezi Turnovem a Jičínem, 9 km severozápadně od Jičína. Sloup se nachází severně od kostela na pozemku nacházejícím se vedle čp. 138
Milan Caha, 17.7. 2007

historie

První písemné zprávy o obci jsou již z poloviny 14. století, v té době tu byla i fara a kostel sv. Martina - dnešní dominanta obce. Nejstarší písemná zmínka je z roku 1369, kdy jsou zdejší kostel a plebánie (fara) uvedeny v rejstříku papežského desátku jako součást jičínského děkanátu. Platilo se 21 gr. pololetně a jednalo se tehdy o dosti bohaté obročí. V tomto období patřila Libuň pánům z Vartenberka. Ke konci 15. století měli panství v držení

socha, monument
     Jičín  (JC)