Školní budova tzv. stará škola vystavěná v roce 1856.
Celkový pohled na tzv. starou školu
Školní budova tzv. stará škola se nachází poblíž kostela Prozřetelnosti Boží. Stavba byla zahájena roku 1855 a byla dokončena v srpnu 1856 („vysvěcení“ se ujal místní farář P.Antonín Monczka, který při této příležitosti vydal polský pamětní spis). Baron Antonín Skrbenský přispěl částkou 6661 zlatých a 22 krejcarů k celkovému nákladu 10404 zlatých. Zbývající částka byla uhrazena obcemi Václavovice a Bártovice. Původně se vyučovalo jen ve dvou třídách. Roku 1860 byla škola rozšířena o třetí třídu a roku 1875 o třídu čtvrtou. Nad hlavním vstupem do školy je římskými číslicemi udán letopočet 1856. V roce 1913 byla škola rozšířena o dvě paralelky, a to u první a u druhé třídy. Podle školního výkazu navštěvovalo tuto školu v roce 1913 celkem 177 chlapců a 192 dívek.
Miroslav BITTER (Ladislav Kiška, Starší historie a pamětihodnosti obce Šenova ve Slezku – Obecní úřad Šenov 1991), 17.7. 2007