Renesanční tvrz postavena okolo roku 1587 Zdislavem Abdonem Bezdružickým z Kolovrat. Pozdější vlastník Jan Pavel Leopold z Walderode tvrz přestavět na sýpku. Hospodářským potřebám slouží objekt dodnes.
Tvrz v Pomezí u Poličky
Budova bývalé tvrze s hlavním vchodem
© Pavel Vítek 06/2007
Graficke pismenko Obec Pomezí leží 3,5 km východně od Poličky. V historických pramenech ji lze vysledovat jako Levendorf, Lauwendorf, Laubendorf, nejdéle, od roku 1578, se však nazývala Limberk. Na Pomezí byla přejmenována roku 1945.
Bývalá tvrz stojí asi v polovině obce, vlevo při cestě od Poličky. Je přeměněná na hospodářské stavení, před jejím bývalým vchodem stojí betonová, asi silážní, věž.
V obci dále najdeme původně gotický kostel sv. Jiří, pozdně barokní faru, v dolní části kapli, nebo u hřbitova kostnici. Bývalá rychta je přestavěna na obecní úřad.

historie

Ves Limberk byla založena roku 1265 Konrádem z Leewendorfu. Další písemná zmínka o obci je z roku 1350, kdy je zde připomínán gotický kostel sv. Jiří. Ves byla součástí svojanovského, v 16. století bysterského panství. Majitel bysterského panství Zdislav Abdon Bezdružický z Kolovrat nechal kolem roku 1587 v Limberku postavit renesanční tvrz, jako své panské sídlo. Pozdější vlastnictví dvora a tvrze Martinicové prodali panství Janu Pavlu

Pavel Vítek - zdroj - Encyklopedie českých tvrzí, I. dílo, nakladatelství ARGO 1998, 16.7. 2007

popis

Tvrz je svým jižním křídlem jádrem hospodářského dvora. Jedná se o dvoupatrovou budovu, se zcela nevýraznou hladkou fasádou. Přes mnohé stavební úpravy, kterými objekt prošel, zachovala se nad bývalým hlavním vchodem kartuše se znakem hrabat z Martinic a hrabat z Walderode.
    Popis tvrze v roce 2013
    Po nesmyslné demolici tvrze a jejího historického areálu v roce 2009 zbylo do současných dní z původně středověkého sídla pouze torzo. Východní a jižní křídlo (obsahující tvrz) bylo zcela sneseno až na původní vnější obvodové zdivo do výše nad oka a dveře. Podobně dopadlo i křídlo západní z něhož byl zachován pouze krátký úsek na jeho severním závěru. Torzo smíšeného zdiva již takřka ničím neupomíná na zašlou slávu tohoto šlechtického sídla.

Časová osa

Majitel bysterského panství Zdislav Abdon Bezdružický z Kolovrat nechal postavit renesanční tvrz.