Zámek vznikal postupně. Marie Magdalena Buquoyová přestavěla v letech 1634 – 35 rožmberský „panský dům“. V 19. století byl tento objekt v místě rozsáhlé zahrady přestavěn na empírový zámek. Zámek je využíván Akademií věd ČR a Jihočeskou univerzitou.
Severní strana zámku
Graficke pismenko Zámek v Nových Hradech je součástí skupinky aristokratických sídel, jež byly budovány na novohradském panství v průběhu vlády šlechtického rodu Buquoy. S tímto rodem byla historie zdejšího kraje spjata po 325 let. Před příchodem Buquoyů byl na východní straně náměstí postaven „panský dům“, ve kterém od roku 1573 pobývali při svých návštěvách nových Hradů páni z Rožmberka. Protože středověký hrad ani po provedených adaptacích nevyhovoval potřebám a nárokům nových majitelů panství, rozhodla se Marie Magdalena Buquoyová přebudovat v letech 1634 – 35 právě tento panský dům. Nakonec z něho vznikla prostorná rezidence, která se stala buquoyským rodinným ...
Vaculčík, zdroj: městský web Nových Hradů, 16.7. 2007

turistické

Zámek situovaný ve městě Nové Hrady. Zámek není běžně přístupný. Okolí zámku včetně zámecké zahrady je přístupno a slouží k procházkám místních obyvatel.