Moje místa 0
Mladší turnovský židovský hřbitov založený kolem roku 1720 s cennými pískovcovými náhrobky. V opraveném hřbitovním domku, který byl postaven v roce 1800, expozice věnovaná židovskému osídlení regionu.
Židovský hřbitov - Turnov
© Ivo Rozehnal, 07/2007
Graficke pismenko Hřbitov vznikl v polovině 17. století, když osídlení židovským obyvatelstvem v Turnově je doloženo od roku 1526. Na hřbitově je velké množství cených náhrobků. Uprostřed stojí budova hřbitovního domu z roku 1800. V něm je umístěna expozice věnovaná židovské komunitě v regionu Turnovska.

popis

Původní židovský hřbitov se v Turnově nacházel jihozápadně od náměstí a byl beze stopy zrušen někdy v počátku 18. století. Současný hřbitov byl založen kolem roku 1720, nejstarší čitelný náhrobek ale pochází už roku 1680 a zřejmě sem byl přenesen ze staršího hřbitova. Na hřbitově jsou také cenné barokní a klasicistní náhrobky. Pamětní deska z roku 1952 se 115 jmény obětí nacismu z Turnova a okolí byla zřejmě poškozena při stavbě silnice, která

Ivka (Jiří Fiedler: Židovské památky v Čechách a na Moravě, Sefer, Praha 1992), 4.8. 2007