Nejstarší vodoléčebný ústav v Čechách založen r. 1841 MuDr. A. Šlechtou u Hruboskalského skalního města. Z lázní se zachovala kolonáda a ubytovny Pramen a Zámeček, které i dnes slouží jako ubytovací zařízení.
Sedmihorky
Pohled na kolonádu.
© Ivo Rozehnal, 07/2007
Graficke pismenko Sedmihorky, to je bývalý nejstarší vodoléčebný ústav v Čechách. Založen byl roku 1841, Mudr. Ant. Šlechtou – lékařem z Turnova. Vzniklo na pozemcích panství Aloise Lexu, rytíře z Aehrentalu, v polesí Wartenberg u Hruboskalského skalního města. Název pramene Sedmihorka je zmiňován již roku 1702.
Lázně byly oblíbené, o čemž svědčí návštěvy známých osobností jako např. Jana Nerudy, E. Krásnohorské, či jak dnes připomíná umístěná tabulka T. G. Masaryka.
Malý areál tvoří kolonáda a ubytovny Pramen a Zámeček. Dnes jsou ubytovacím zařízením a lázeňské procedůry se neprovádí. Okolí je vyhledávaným rekreačním místem.

turistické

Lázně Sedmihorky se nacházejí při zelené turistické značce, která vede od stejnojmené železniční stanice až do Turnova, po nádherné krajině Hruboskalska v Českém ráji. Název Sedmihorky užívá i nedaleký autocamping u rybníka Bažatníka. Lázně jsou od železniční stanice vzdáleny asi 1 km jižním směrem, pod vstupem do skal.

Liberecký kraj
     Semily  (SM)