Moje místa 0
Děkanský římsko-katolický kostel postaven v letech 1534-1540 jako první protestantský chrám. Z větší části zničen při požáru roku 1873, obnoven podle návrhů architekta Josefa Mockera. Před kostelem „Křížová cesta ke svobodě“.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Dominantou Jáchymova je na Náměstí republiky stojící kostel svatého Jáchyma. Před kostelem stojí "Trojičný sloup" se sousoším svaté Marie, svatého Josefa, svaté Anny a svatého Jáchyma. Bylo postaveno jáchymovským havířstvem v roce 1703. Kostel sv. Jáchyma převzal spolu s mariánskou sochou i funkci poutního místa po komunisty zničeném klášteře v nedaleké Mariánské - v kostele se uchovává historická soška Panny Marie z Mariasorgu – Mariánské. Před kostelem stojí patnáct pamětních kamenů, opracovaných sochařem Romanem Podrázským a nazvaných „Křížová cesta ke svobodě“. Nesou jména koncentračních táborů a šachet uranových dolů na ...
Jan Nechanický, 18.7. 2007

Bohoslužby se v kostele konají pravidelně v neděli od 10.00 a ve středu od 16.00.

Kostel svatého Jáchyma
    Dnes děkanský římsko-katolický kostel byl postaven v první polovině 16. století (v letech 1534-1540) jako první protestantský chrám. Po bitvě na Bílé Hoře však byl kostel uzavřen a až po roce znovu vysvěcen jako kostel katolický. Původně se jednalo o pozdně gotickou jednolodní stavbu. Na financování jeho stavby se podíleli bohatí těžaři a především hrabata Šlikové. Bohatě vybavený interiér kostela, mimo jiné například oltářní obraz Lukáše

Jan Nechanický, 15.7. 2007