Neumannova vila

Sekerova vila
Secesní vila podnikatele Julia Neumanna z r.1898 podle projektu R. Aulegka. Po 2. svět. válce sídlo Lašského muzea, od r.1960 okresní knihovny. Po dlouhých vlastnických peripetiích je vila na počátku 21.stol. nově opravena a slouží jako restaurační zařízení.
HLavní, jižní průčelí Sekerovy vily
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Honosná budova bývalé Neumannovy vily na dolním konci někdejšího intravilánu města Frýdku, při křižovatce ulice Slezské a Staroměstské.
Vila byla vystavěna v roce 1898 v tehdy velmi módním secesním slohu. Po 2. světové válce sloužila jako sídlo Lašského muzea či knihovny. Po roce 1989 se však stala objektem restitučních nároků a takřka až do počátku 21. století chátrala.
Dnes je opět v soukromém vlastnictví. Fasáda září novotou, stejně jako dlážděné prostory před vilou. Brána do areálu je po mnoha letech zase otevřená a vítá návštěvníky hospůdky a restaurace, které jsou v objektu provozovány.
Okolí honosné vily, která působila jako malý zámek, bylo upraveno v anglický park a lesopark dochovaný částečně dodnes. V létě zde funguje zahradní restaurace.

Historie Sekerovy vily
    Secesní vila podnikatele židovského podnikatele Julia Neumanna byla vystavěna v roce 1898 podle projektu městského stavitele Rudolfa Aulegka. Po skončení 2. světové války sloužila vila jako okresní Lašské muzeum. V roce 1960 se muzeum přemístilo do prostor Frýdeckého zámku a do prázdných prostor Sekerovy vily byla umístěna Frýdecká pobočka okresní knihovny. Po roce 1989 požádali původní majitelé objektu o jeho navrácení v rámci restitučních

Jan P. Štěpánek s využitím Průvodce po památkách Frýdku-Místku, 1995, 12.7. 2007

popis

Na první pohled budova působí jako menší zámeček, převážně, když se vynoří zpoza horizontu přijíždí-li návštěvník od Frýdlantu. Vila je trojkřídlou patrovou budovou na půdoryse písmene U s miniaturním nádvořím, jehož čtvrtou stranu tvoří krátkým portálem spojujícím obě boční křídla. Ze západního křídla vystupuje vstupní patrový rizalit s dekorativním štítem. Východní křídlo nenavazuje na hlavní jižní křídlo v jedné linii, ale je mírně