Sloup vztyčený na rozcestí cest mezi Křelovem a Neředínem nese na vrcholu sochu Jana Nepomuckého, který v době jeho stavby nebyl oficiálně ani blahoslaven, natož svatořečen. Také datum poslední obnovy (leden 1948) v sobě nese historický paradox.
Sloup od jihu
© Ivan Grisa 06/2010
Graficke pismenko Sloup se nachází na rozcestí cyklostezky 6025 a pěší cesty k fortu XVII (viz heslo), nedaleko od severozápadního obchvatu Olomouce (silnice R35), jehož dobudování (přímá spojka od Křelova mimo okružní křižovatku u Globusu) by měla zásadně změnit jeho okolí. Vede kolem něj nejkratší spojnice neředínské tramvajové konečné a výše uvedeného fortu.

Sloup se sochou svatého Jana Nepomuckého v Křelově - Břuchotíně
    Sloup vztyčený na rozcestí polních cest mezi Křelovem a Neředínem nese na vrcholu sochu Jana Nepomuckého, který v době jeho stavby (1707) nebyl oficiálně ani blahoslaven, natož svatořečen. K těmto krokům papežské stolice došlo až v letech 1721, resp. 1729. Hmotné projevy uctívání jsou však v českých zemích často staršího data. Také datum poslední obnovy (leden 1948) v sobě nese historický paradox. Jako poděkování za uzdravení dcery jej