Původní gotický kostel zde stál již r.1296. R.1585 přestavěn renesančně. Z té doby pochází kostelní věž bez krytu. Poč.18. stol. kostel přestavěn barokně. Presbytář vystavěn r.1722, chrámová loď přestavěna r.1733 a Mariánská kaple přistavěna r.1858.
Kostel sv. Jana Křtitele v Újezdu u Uničova
Pohled na kostel od jihu
© Pavel Vítek 06/2007
Graficke pismenko Ves Újezd leží 5 km východně od Uničova a 25 km severozápadně od Olomouce. Obcí prochází silnice II/444 Mohelnice – Uničov – Šternberk. V severní části obce se nachází železniční zastávka Újezd, ležící na železniční trati č. 290 Olomouc – Šumperk – Hanušovice.
Kostel sv. Jana Křtitele díky své hranolovité věži patří k dominantě obce ležící v jejím centru.

historie

Již ve 13. století se zmiňují prameny o osadě, která existovala v místech nynější vsi. Farní kostel sv. Jana Křtitele stál v Újezdě již v roce 1296. Původní gotický kostel byl roku 1585 od základů přestavěn v renesančním stylu. Z té doby se dochovala kostelní věž bez krytu. Z té doby pochází i kamenná deska nad hlavním portálem, na níž jsou tři erby. Bohužel i přes restaurační práce jsou erby velmi nezřetelné. V letech 1550 – 1624 vedli