Nedaleko místa původního zašovského kostela byl v letech 1714 – 1725 vystavěn nový barokní kostel. Farní kostel Navštívení Panny Marie v Zašové je největší poutní chrám na Valašsku.
Kostel Navštívení Panny Marie v Zašové
Průčelí kostela
© Pavel Vítek 06/2007
Graficke pismenko Obec Zašová leží 7 km východně od Valašského Meziříčí a 8 km západně od Rožnova Pod Radhoštěm. Leží na železniční trati č. 281 Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm. Kostel je od železniční zastávky Zašová vzdálen asi 1 km severním směrem. Jižní, dolní, částí obce prochází silnice č. I/35 vedoucí z Valašského Meziříčí k hraničnímu přechodu na Slovensko v Makově.

historie

První zmínka o Zašové je roku 1370. Původně stál nedaleko místa kde stojí současný kostel, kostelík zasvěcený sv. Anně a již tehdy zde byla zřízena fara, která zanikla za husitských válek. V letech 1580 - 1628 působili v Zašové protestanti. První záznamy o poutích v kostele v Zašové pocházejí z období kolem roku 1672, souvislé zprávy o zašovských poutích jsou však až z 18. století, kdy již byl postaven současný kostel. Farní kostel Navštívení

Navštívení Panny Marie

popis

Kostel je orientovaná jednolodní stavba s odsazeným pětibokým presbytářem se dvěma bočními emporami s balustrádou. Délka kostela je 35 m, šířka 17 m a výška 16 m. Těmito rozměry patří kostel k největším na Valašsku. Klášterní budova přiléhající ke kostelu pochází z let 1725-1728. V klášteře působili řeholníci řádu trinitářů, t.j. Řád bosáků Nejsvětější Trojice. Klášter byl dekretem Josefa II. zrušen v roce 1785. Dnes je objekt využíván Ústavem