Uničovský mariánský sloup byl vystavěn roku 1743. Na vrcholu sloupu je socha Panny Marie Immaculaty. Na bočních sloupech stojí sochy svatých. Součástí výzdoby jsou reliéfy s výjevy ze života Jana Nepomuckého a Jana Sarkandra.
Graficke pismenko Město Uničov leží na přechodu Hané a Jeseníků. Nachází se 25 km severně od Olomouce a 17 km východně od Šternberka.
Mariánský sloup se nachází v centru města na Masarykově náměstí.
V Uničově nalezneme celou řadu architektonických památek, radnici, kostel Nanebevzetí Panny Marie, kostel Povýšení sv. Kříže, zbytky městských hradeb s Medelskou branou, kašnu s Neptunem, bývalou zbrojnici, dnes muzeum a další.

historie

Mariánský sloup byl vystavěn roku 1743. Je považován za nejkrásnější mariánský sloup na Moravě, hned po sloupu sv. Trojice v Olomouci. Autory tohoto díla jsou barokní umělci Georg A. Heinz a Severin Tischler. Sloup byl vystavěn jako poděkování za záchranu města před husity roku 1424, před Kumány roku 1463 i památkou na oběti morové nákazy. Na vrcholu 22 m vysokého sloupu je umístěna socha Panny Marie Immaculaty s pozlacenou korunou. Na