Nový kostel postavený v l. 1905-06 v novorománském slohu dle stavby Sacre Couer v Paříži podle projektu Eduarda Sochora z Prahy. Částečně nahradil malý dřevěný kostel sv. Ondřeje. Stavbu na půdoryse latinského kříže obklopuje hřbitov.
Čelní pohled na kostel
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Římskokatolický kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Hodslavicích drží hned několik prvenství. Je nejmladším ze tří zdejších svatostánků, největší, ale také nejzvláštnější.
Byl vystavěn na počátku 20. století, aby nahradil již dispozičně nedostačující starý dřevěný kostelík sv. Ondřeje. Pro jeho vzhled byl zvolen pro zdejší kraj netypický neorománský sloh, specielně inspirovaný pařížským chrámem Sacre Couer.
Stavba nového kostela se nachází východně od staršího kostela sv. Ondřeje, na druhé straně širokého údolí potoka Zrzávky.
Kolem kostela obehnaného zdí z režného zdiva se nachází obecní hřbitov.

historie

Dne 29. června byl posvěcen základní kámen, který je položen uprostřed pod věží. Již 2. prosince 1905 byla docílena rovnost zdiva. Přes zimu od 20. prosince 1905 do 19. dubna 1906 se pro tuhou zimu nepracovalo. Hrubá stavba byla ukončena 13. června 1906 a začalo se s omítkami. Dne 21. července byl na hlavní věži vztyčen kříž. Kostel byl posvěcen v neděli 21. října 1906 za účasti samotného knížete arcibiskupa olomouckého Dr. Františka Sal.

Jan P. Štěpánek dle info na místě, 6.7. 2007

popis

Stavba nového kostela je vystavěna ve slohu novorománském dle stavby Sacre Couer v Paříži. Projekt kostela vytvořil architekt Eduard Sochor z Prahy, stavbu vedl Jan Holeček z Prahy. Půdorys kostela tvoří latinský kříž (hlavní a k ní kolmá kratší loď). Délka kostela je 44 m, šířka 23 m, výška 17 m a výška věže 50 m. Průčelí dominuje vysoká věž. Interiéru kostela s mnoha nástěnnými freskami a ornamentální výzdobou dominuje oltář v apsidě