Klasicistní evangelický kostel z let 1813-19 na severovýchodním okraji středu obce. Po vydání Tolerančního patentu byl kostel upraven a v r. 1851 přistavěna vysoká vstupní průčelní věž.
pohled na kostel od východu
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Obec Hodslavice, nacházející se v okrese Nový Jičín, v polovině cesty mezi Valašským Meziříčím a Novým Jičínem, se může chlubit hned třemi církevními svatostánky. Kromě nového a starého římskokatolického kostela stojí na severním okraji centra obce od počátku 19. století i kostel Českobratrské církve evangelické.
Prostranství kolem kostela je veřejně přístupné. Chrám samotný pouze v době mše svaté. Nedaleko odtud se nachází objekt staré hodslavické školy, rodný domek Františka Palackého a dřevěný kostelík sv. Ondřeje.

Historie evangelického kostela v Hodslavicích
    Historie evangelického svatostánku v Hodslavicích se začala psát v roce 1813, kdy byla započata stavba kostela. Základní kámen byl položen 29. 6. na den sv. Petra a Pavla. Stavba trvala 6 let. Původní podoba kostela byla omezena nařízeními císaře Josefa II., jež sice povolovaly, ale omezovaly podobu evangelických modliteben. Kostel měl malá okna, postrádal věž i zvony a postaven musel být na odlehlejším místě, dál od hlavní silnice tak, aby

Jan P. Štěpánek s využitém webu a Průvodce Moravou a Slezskem (okres Nový Jičín a okres Frýdek-Místek), 6.7. 2007

popis

Kostel je tvořen jednolodní obdélnou stavbou s polygonálně zakončeným presbyteriem. Ta je orientována delší osou ve směru západ-východ s hlavním vstupem na východě v kostelní věži. Věž je zakončena vysokou cibulovitou bání.

Nový Jičín  (NJ)
    Hodslavice