Budova staré radnice je významnou renesanční stavbou a dominantou Masarykova náměstí. Byla postavena v roce 1617 a po požáru v roce 1764 přestavěna barokně. V průčelí radnice jsou rožmberský, švarcenberský a habsburský erb.
Radnice ve Veselí nad Lužnicí
© Pavel Vítek 07/2007
Graficke pismenko Město Veselí nad Lužnicí leží na soutoku Lužnice s Nežárkou 26 km jižně od Tábora. Částí města prochází silnice I/3 Praha – Tábor – České Budějovice. Ve městě se křižují železniční tratě č. 220 Praha – České Budějovice, č. 226 Praha – České Velenice a č. 225 České Budějovice – Jihlava.
K nejvýznamnějším architektonickým památkám patří renesanční domy na náměstí, stará radnice, Weisův dům a gotický farní kostel Povýšení sv. Kříže.

historie

První zmínky o Veselí pocházejí z roku 1259. Tehdy patřilo k rožmberskému panství. Stará radnice je významnou renesanční stavbou. Postavena byla v roce 1617. Po požáru v roce 1764 byla přestavěna barokně. V průčelí radnice jsou znaky rožmberků, švarcenberků a habsburků. V současné době je budova veřejnosti nepřístupná a čeká na rekonstukci.