mohyla sv. Prokopa

Prokopova mohyla, Homole, Chotouň
Halštatská mohyla, nejspíše knížecí mohyla z doby bylanské kultury. Mohyla se stala v době ranného středověku součástí svatoprokopské legendy – dle pověsti vznikla tak, že zde sv. Prokop oškrábl hlínu z pluhu, když dooral Čertovu brázdu.
Hlavn obrzek msta
Mohyla sv. Prokopa
pohled od severu
Milan Caha, 07/2007

Graficke pismenko Obec Chotouň leží asi 7 kilometrů východně od Českého Brodu, nedaleko silnice pevní třídy č. 12 spojující Prahu a Kolín. Cesta k mohyle v obci není vyznačena. Najdete ji tak, že se vydáte z návsi k východu, na konci obce se cesta rozděluje a stáčí doprava. Za posledními domy vede nahoru doprava výrazná polní cesta – mohyla se je pláni asi 50 metrů od odbočky.
Milan Caha, 4.7. 2007

historie

První písemná zmínka o středočeské obci Chotouň se datuje k roku 1249, kdy patřila Olomouckému biskupství. Oblast však byla prokazatelně osídlena již v době bylanské kultury – tedy v době halštatské. Výjimečně dobře zachovalá mohyla o průměru cca 6 metrů a výšce asi 3 metry – snad pohřební mohyla význačného knížete – pochází právě z této doby. Mohyla pravděpodobně odolala zničení a rozvezení

Schenbornsk letohrdek v Praze zdob obrzky rozpustil Venue

Zajmavosti

V jednom z mch nedvnch lnk jsme se spolu prochzeli po malebnch praskch parcch a zahradch. Dnes bych rda na tuto sta navzala krtkm pojednnm o letohrdku, kter zejm nebude teba ani dlouze pedstavovat. V o nm urit spousta z vs. Ty se vysoko nad Prahou, nad bom petnskho kopce, a ji pes sto let na ns z jeho stechy mv americk vlajka.

Nezapomenuteln hrady ech a Slovenska

Reklamn sdlen

Pestoe je esk republika malou zem, najdete na jejm zem 53 zachovalch hrad, 388 zcenin a 20 zaniklch hrad. Nejvym potem se pyn Stedoesk kraj. Mlokdo tak v, e Slovensko je zase svtovou velmoc tkajc se potu hrad. Do dnenho dne se jich v podob hrad nebo zcenin zachovalo 120, dalch 80 bohuel zaniklo. Zstate tedy doma i u naich soused na Slovensku a poznvejte hrady opeden histori a legendami.

esk trampk v hrabstv Kent a East Sussex

Cestovn

Aneb jak se vandruje po jin Anglii a pr dleitch informac abyste si cestovn opravdu uili a rychle se zorientovali v mstn situaci. My jsme sbrali informace a zkuenosti po celch est dn.

Teplice jsou kolbkou lzestv dky jedn krsn en s podnikavm duchem

Cestovn

Kdy se ekne nzev msta Teplice, mnohm z ns se vybav znm lzn na severu ech. A prv tyto lzn jsou pesn tm mstem, o nm bude nae dnen povdn.

Zhada bratrskho olte, tajnch m evangelick crkve a andl smrti

Cestovn

V kraji nad eskou Kamenic v krsnm prosted pskovcovch skal a ediovch sopouch mete objevit tajemn msto Bratrskch olt a po cest se rozhldnout ze t skalnch vyhldek a potkte zvltn betonov monolit uprosted louky.

Podzimn prochzka pvabnmi praskmi parky

Zajmavosti

Leton podzim nezaal zrovna astn a aktuln situace nepeje vletm do mst s vysokou koncentrac lid. Kam ale v Praze jt a zrove se vyhnout vudyptomnm turistm? Co kte na virtuln prochzku praskmi parky, sady a zahradami? Pokud vs m povdn zaujme a rozhodnete se do tch mst vypravit, mte nadji se davm lid vyhnout.

Středočeský kraj,  Kolín  (KO),