Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
mohyla sv. Prokopa, Prokopova mohyla, Homole, Chotouň

mohyla sv. Prokopa

Prokopova mohyla, Homole, Chotouň
Halštatská mohyla, nejspíše knížecí mohyla z doby bylanské kultury. Mohyla se stala v době ranného středověku součástí svatoprokopské legendy – dle pověsti vznikla tak, že zde sv. Prokop oškrábl hlínu z pluhu, když dooral Čertovu brázdu.
Mohyla sv. Prokopa
pohled od severu
Graficke pismenko Obec Chotouň leží asi 7 kilometrů východně od Českého Brodu, nedaleko silnice pevní třídy č. 12 spojující Prahu a Kolín. Cesta k mohyle v obci není vyznačena. Najdete ji tak, že se vydáte z návsi k východu, na konci obce se cesta rozděluje a stáčí doprava. Za posledními domy vede nahoru doprava výrazná polní cesta – mohyla se je pláni asi 50 metrů od odbočky.
Milan Caha, 4.7. 2007

historie

První písemná zmínka o středočeské obci Chotouň se datuje k roku 1249, kdy patřila Olomouckému biskupství. Oblast však byla prokazatelně osídlena již v době bylanské kultury – tedy v době halštatské. Výjimečně dobře zachovalá mohyla o průměru cca 6 metrů a výšce asi 3 metry – snad pohřební mohyla význačného knížete – pochází právě z této doby. Mohyla pravděpodobně odolala zničení a rozvezení i díky pozdějšímu spojení s svatoprokopským kultem.