Moje místa 0
V druhé pol.14.nebo poč.15.st. byl postaven v centru města tržní dům v gotickém stylu, který úplně setřely několikeré přestavby. Postupně přistavěny věž, kaple a mohutné schodiště. Poslední velká přestavba v pseudorenesančním stylu proběhla v 19.st.
Radnice v Uničově
Průčelí radnice
© Pavel Vítek 07/2007
Graficke pismenko Město Uničov leží na přechodu Hané a Jeseníků. Nachází se 25 km severně od Olomouce a 17 km východně od Šternberka.
Městská radnice se nachází v centru města na Masarykově náměstí. V budově sídlí městský úřad.
V Uničově nalezneme celou řadu architektonických památek, Mariánský sloup, kostel Nanebevzetí Panny Marie, kostel Povýšení sv. Kříže, zbytky městských hradeb s Medelskou branou, kašnu s Neptunem, bývalou zbrojnici, dnes muzeum a další.

historie

Již okolo roku 1213 moravský markrabě Vladislav Jindřich založil město Uničov. Město má nejstarší městskou listinu na území Čech a Moravy. Dnešní radnic sloužila původně jako tržní dům, postavený v druhé polovině 14. nebo počátkem 15. století. V průběhu staletí byla několikrát přestavována a úplně zanikl její původní gotický ráz. Věž přistavěná v severovýchodním rohu budovy byla postupně zvýšena do výšky 45 metrů. Doplněna byla pavlačí pro