Hrady.cz
První doklad o vsi Medlov pochází už z roku 1131. K původně gotickému kostelu sv. Petra a Pavla byla v v letech1502-1506 přistavěna renesanční věž, vysoká 26,5 m, která je dominantou obce i širokého okolí.
Kostel sv. Petra a Pavla v Medlově
Pohled od západu
© Pavel Vítek 07/2007
Graficke pismenko Obec Medlov leží 5 km západně od Uničova na silnici č. II/444 Šternberk – Uničov - Mohelnice.
Kostel svatého Petra a Pavla leží na mírném návrší jižně od centra obce.

historie

První zpráva o vsi Medlov pochází už z roku 1131. Tehdy byl Medlov majetkem olomouckého katedrálního kostela. O starobylosti obce svědčí původně gotický kostel sv. Petra a Pavla. Kostelní věž pochází z let 1502 – 1526. V renesančním stylu ji postavil mistr Wolf Masler. Věž je vysoká 26,5 m a je dominantou obce i okolí. Od roku 1567 působil na zdejší faře nekatolický farář, ale od roku 1610 byla fara opět katolická.
    Obec Medlov
    Král Vladislav II. dal obci právo pečetit černým voskem a příslušné pečetní znamení bylo pak vytesáno i na portálu místního kostela. Do roku 1576 byla obec poddaná úsovskému panství. Až v roce 1873 byla obec Medlov povýšena králem na městečko. 13. června 1796 se v Medlově narodil hudební skladatel Antonín Schindler, který se proslavil nejen u nás ale i v cizině. Byl kapelníkem Opery ve Vídni a deset let žil v jednom domě s Beethovenem. Roku

Jaroslav Šefčík (info OÚ Medlov , kronikář p. Pospíšil), 9.4. 2009