Evangelický kostel dostavěný v roce 1920 stojí v Husově ulici na břehu řeky Moravy. Jeho stavba započala v roce 1914 poté, co němečtí evangelíci už v roce 1902 nedovolili konání českých bohoslužeb v novém tzv. červeném kostele.
Kostel Českobratrské církve evangelické
© Ivo Rozehnal, 10/2011
Graficke pismenko V Olomouci na spojnici ulic Husova a Blahoslavova, nad řekou Moravou, stojí evangelický kostel. Vznikl kvůli sporům mezi Čechy a Němci ohledně používání tzv. červeného kostela. Českobratrská církev evangelická započala se stavbou kostela v prvních válečných dnech 1. sv. války. Kostel s několika sály pro nedělní školu, mládež a biblické hodiny byl dostavěn pro válečné potíže až roku 1920. Interiér je podle projektu architekta Bartáka z Ostravy-Hlučína. Zvon ve věži pochází z Červeného kostela.