hrad Zamczysko

Rajsko, Neidberg
Na místě gotického hradu ze 14. století (zničen r. 1431) postavena 1875–78 novogot. romantická zřícenina, použité starší gotické a renesanční ozdobné prvky. Soukromé muzeum (do r. 1919), později ubytovna (1924), po 1945 opuštěno. Vyhlídka na věži.
Zamczysko
Podoba po rekonstrukci 07/2016.
Zřícenina je přístupná po lesní cestě odbočující na východním konci osady Zamczysko směrem k Leśnianskému jezeru.
9.7. 2007

turistické

Na pravém břehu řeky Kwisy, dnes nad východním koncem Leśnianské přehrady (asi 1 km východně od obce Biedrzychowice), stával ve 14. století gotický hrad Nieberg, který byl zničen v roce 1431. Na místě zřícenin nechal postavit v letech 1875–78 tehdejší majitel panství Alexandr von Minutoli romantickou zříceninu v novogotickém stylu. Do roku 1919 zde bylo soukromé muzeum. O pět let později upravil zgorzelecký architekt Stang zpustlou stavbu na

Nepřístupnost
    Původní zřícenina je zcela opravena k bydlení a je v soukromých rukách. Zcela nepřístupna.