Moje místa 0
Socha sv. Jana Nepomuckého v centru Ostravice patrně z 1.pol. 18.stol. Na zdobném podstavci pozůstatek znaku olomouckého biskupa, dnes neurčitelný. Socha světce provedena na zdejší kraj velmi kvalitně, což svědčí, že není dílem místního umělce.
sv. Jan Nepomucký
© Jan P. Štěpánek 06/2007
Graficke pismenko Nenápadnou, leč o to cennější památkou obce Ostravice v Beskydách, na moravské straně řeky Ostravice, je barokní socha sv. Jana Nepomuckého. Nachází se takřka v samém centru obce, ve stínu vysokých lip, nedaleko obecního úřadu, nádraží a bývalé Arcibiskupské pily. Přesné datum vzniku sochy neznáme. Podle stylu sochařské práce a podobnosti s podobnými sochami v nedalekém okolí lze usuzovat na první polovinu 18. století. Na soše nenajdeme žádné vytesané datování, a jediným vodítkem tak mohl být znak olomouckého biskupa (arcibiskupa) vytesaný na podstavci sochy. Záměrně píši v minulém čase. V současnosti je znak tak zvětralý, že můžeme určit ...

popis

Socha světce je umístěna na přes 2m vysokém zdobném podstavci s latinsky tesaným nápisem a výše zmíněným znakem nad ním. Samotná socha sv. Jana Nepomuckého je zhotovena poměrně kvalitně a odborným způsobem, což do jisté míry vylučuje jako autora místní kameníky a sochaře. Sv. Jan je zobrazen v bohatě řaseném kněžském rouchu a s křížem v levé ruce.