Stará litvínovská radnice byla postavena v letech 1767–69 na místě původního hraběcího sirotčince východně od kostelního areálu. Několikrát přestavěna v 19. století, sídlem městské správy do roku 1938. V letech 1947–64 museum, od té doby různá kulturně-společenská využití.
Stará radnice od západu

Stará radnice v (Horním) Litvínově

Graficke pismenko Městečko Horní Litvínov, které se průběhu 18. století stalo centrem manufakturní výroby textilu na panství duchcovských Valdštejnů, získalo svou první radnici s podporou Emauela Filiberta z Valdštejna v letech 1767–69. Budova byla postavena na místě hraběcího sirotčince, zřízeného po roce 1728 východně od kostelního areálu (na plánu z uvedeného roku zde stála dřevěná chalupa). Vzrůstající potřeby městské správy i chátrání stavby vedly k přestavbám v letech 1832–45 a 1867–75, při nichž byla rozšířena o dvorní křídlo. Původní dekorativní barokní fasádu nahradila současná v duchu pozdního klasicismu. Objekt sloužil pro potřeby městského ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 3. díl, Libri 1998 a Z. Fišera: Historické radnice Čech, Moravy a Slezska, Libri 2010, 24.7. 2011