Kostel Neposkvrněného Početí P. Marie v hrázděném neogotickém alpském vysokohorském slohu z roku 1888 podle projektu arch. G. Majunkeho. V r.1929 kostel poškozen a r.1932 snesena věž. R.1959 rekonstrukce a výstavba nové věže. Vitráže z let 1977-79.
kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Neogotický kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie v alpském stylu v centru vysokotatranské obce Starý Smokovec. Město Starý Smokovec je přirozenýmsprávním a turistickým centrem celého turistického regionu na úpatí Vysokých Tater.
Kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie se nachází ve svahu nad hotelem Grand, nedaleko Stanice pozemní lanovky na Hrebienok, odkud se vychází na známé vysokohorské túry.
Okolí církevního svatostánku je parkově upraveno. Běžně bývá přístupná vstupní předsíň kostela, kterou je možno nahlédnout do interiéru.

historie

Kostel nechal vystavět spišský biskup Juraj Császka na žádost arcikněžny Klotildy v roce 1888 podle projektu architekta Gedeona Majunkeho ze Spišské Soboty. Původní kaple sv. Apoštolů Petra a Pavla již svou kapacitou nepostačovala. Práce na stavbě kostela pokračovaly poměrně rychle. Celkové náklady na stavbu se vyšplhaly na 15 000 florénů. Slavnostní vysvěcení se konalo 26. srpna 1888. Přítomen byl i arcikníže Vilém. Původní věž kostela byla

Jan P. Štěpánek s využitím info tabule na místě, 27.6. 2007

popis

Kostel ve Starém Smokovci je vystavěn ve vysokohorském alpském novogotickém slohu a svou kompozicí dokonale zapadá do zdejšího prostředí. Charakteristickým znakem je hrázděné zdivo. Štíty kostela jsou bohatě vyřezávané. Střecha tvoří zároveň i klenbu kostela. Vnitřní stolařské práce byly zadány renomované firmě G. A. Weisz. V roce 1889 byly do interiérů instalované obrazy sv. Rodiny na skle a obraz sv. Jiří. Na vitráži znázorňující sv. Jiří je

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko