Mariánský morový sloup postaven v l. 1716–1723 na paměť obětí moru z let 1713-1715. Postavila jej Renderova dílna. Na sochách se podílel Jan Sturmer a později Tobiáš Schütz. Původní tordovaný sloup při rekonstrukci v letech 1985–1992 nahrazen kopií.
celkový pohled na Mariánský sloup na Dolním náměstí v Olomouci
© Jan P. Štěpánek 05/2009
Graficke pismenko Mariánský morový sloup na Dolním náměstí v Olomouci, postavil v letech 1715 – 23 Václav Render. Slouží jako projev vděčnocti, za ukončení morové epidemie na Moravě. Ten tehdy udeřil v letech 1714 – 1716. Na sochařské výzdobě se podíleli Jan Sturmer a Tobiáš Schütz. Součástí sloupu je osm soch – sv. Roch, sv. Karel Boromejský, sv. František Xaverský, sv. Šebestián, sv. Pavlína, sv. Rozálie Limská, sv. Kateřina Alexandrijská a sv. Barbora z Nikomédie. Ústřední sochou je Panna Marie Immaculaty.